вторник, 4 септември 2012 г.

Да спасим магданоза!

Не ме разбирайте погрешно! 

Магданозът не е изчезващ вид и животът му съвсем не се намира в опасност... или поне не и докато не се озове в кухнята ви, още повече ако го съхранявате неправилно.

В такива случаи е твърде вероятно да му се случи да добие 'спаружен', 'невкусоприятен' вид, а вие да получите безлистна украса на домашно приготвения шедьовър. Все пак, има няколко лесни начина да запазите живота му по-дълго време, така че да се радвате на прясно подправена храна най-малко ден-два повече. Ето ги и тях:    
                                                                  
Потапяне: Почистете корените и пожълтелите листа, в случай че има такива.  Поставете в подходящ съд и напълнете почти догоре с вода. Така съхранена, зеленинката ще издържи цели 2 дни, но при условие, че в дома ви е хладно и всяка вечер изнасяте китката на балкона.                                      

Мокра кърпа: Този метод научих от едно готварско предаване. Стръковете се увиват старателно в памучна мокра кърпа и така завити се прибират за съхранение в хладилника. Би трябвало да издържат около 2, 3 дни.

На тъмно и студено: Тук имаме комбинация от двата предишни метода. Най-напред измиваме листата, след това ги нарязваме на ситно. Напръскваме стръковете с вода, събираме всичко в непрозрачна найлонова торбичка и поставяме в хладилника.

Замразяване: Магданозът се изсушава, накълцва се на възможно най-малки парчета, (желателно е да се посоли), след което го прибираме във фризера. Макар че това ще ни осигури магданозени запаси през цялата година, специалистите не препоръчвам този метод, тъй като води до сериозни загуби на най- полезното в магданоза, а именно витамин К.


Няма коментари:

Публикуване на коментар