Ето и повече за самите тях:
- Кориандър /силантро/ има особено характерен аромат и превъзходен вкус. Добавяйте го към кърита с месо, пилешко месо, поръсвайте с него агнешки шишчета.
- Дафинов лист извънредно важен за месни и рибни бульони: има ясно изразен смолист вкус. Използва се за сосове /особено – доматени/, супи и бързи бъркани ястия.
- Мащерка нейният земен аромат е превъзходен в различни пълнежи и тестени ястия, особено средиземноморски зеленчуци.
- Джоджен идеална добавка както за зрял фасул, така и за варени млади картофи или в много видове сладкиши и плодови питиета.
- Магданоз има мек вкус и може за се използва за салати, като украса за супи, рибни ястия или сосове
- Див лукс деликатен пикантен аромат, идеална добавка за омлети или печени картофи, може да се използва и като гарнитура.
- Босилек има възхитителен сладък аромат и подхожда идеално за ястия на основата на домати.
- Розмарин леко сладък вкус, подхожда си добре с агнешко, телешко, свинско и заешко.
- Майорана сладък и пикантен. Пресните листа се добавят към салати или върху агнешки шишчета.
- Риган тази подправка с малко по-тежък аромат придава италиански вкус на различни пици и макаронени изделия.
- Ароматен пелин има лек анасоново-ванилен вкус, превъзходна добавка към пилешко, шунка, риба и ястия с яйца или сметана.
- Копър има лек анасонов вкус. Много си подхожда с риба. Използва се и при мариноването.
- Салвия /градински чай/ суха, но ароматна подправка, използва се за пълнежи за печено свинско и гъше месо, както и в наденици и пайове със свинско.
- Естрагон приятна подправка с леко сладникав аромат. Използва се за риба и в сос Беарнез.
- Мента зелена подправка със свеж вкус. Използва се често в коктейли и като добавка за сладки неща.
- Чубрица типична българска подправка, намерила приложение в редица традиционни рецепти.
Неписано правило е, че колкото повече подправки използваш в едно ястие, толкова по-малко ще използваш вредната в голямо количество сол.
Здравей,
ОтговорИзтриванеРадвам се ,че споделяш публикацията си с мен и ме смяташ за свой приятел.Това за подправките е много яко- практично и полезно ,вкусно и еко,особено за добрите и любознателни домакини в големите градове,които искат да имат винаги пресни подправки и нямат връзка със селото.
Прелест!Благодаря:)Тази статия ми послужи за вдъхновение.Миналата седмица прекарах следобеда с децата на терасата- посадихме си копър, риган и мента.Сега, всеки ден малките ме питат кога ще пораснат подправките и как ще ги сготвим.Та,сега ги чакаме с притаен дъх и събираме още вдъхновения от сайта:)
ОтговорИзтриване