вторник, 17 януари 2012 г.

За домашните подправки


Първият ни подарък по повод нанасянето в новия апартамент, бяха три саксийки: риган, мента и босилек. Винаги ще съм безкрайно благодарна на приятелите си за това, че дадоха начало на една хубава традиция в нашия дом- започнахме да овкусяваме храната си с домашни билки и подправки. Освен че придават истински вкус на всяко ястие, те носят стил и очарование в кухнята. Отглеждането им е същото като на всяко саксийно цвете и не би затруднило дори малките членове на семейството.
  

        
        Ето и повече за самите тях: 

  • Кориандър /силантро/  има особено характерен аромат и превъзходен вкус. Добавяйте го към кърита с месо, пилешко месо, поръсвайте с него агнешки шишчета.
  • Дафинов лист  извънредно важен за месни и рибни бульони: има ясно изразен смолист вкус. Използва се за сосове /особено – доматени/, супи и бързи бъркани ястия.
  • Мащерка нейният земен аромат е превъзходен в различни пълнежи и тестени ястия, особено средиземноморски зеленчуци.
  • Джоджен идеална добавка както за зрял фасул, така и за варени млади картофи или в много видове сладкиши и плодови питиета.
  • Магданоз има мек вкус и може за се използва за салати, като украса за супи, рибни ястия или сосове
  • Див лукс деликатен пикантен аромат, идеална добавка за омлети или печени картофи, може да се използва и като гарнитура.
  • Босилек има възхитителен сладък аромат и подхожда идеално за ястия на основата на домати.
  • Розмарин леко сладък вкус, подхожда си добре с агнешко, телешко, свинско и заешко.
  • Майорана сладък и пикантен. Пресните листа се добавят към салати или върху агнешки шишчета.
  • Риган тази подправка с малко по-тежък аромат придава италиански вкус на различни пици и макаронени изделия.
  • Ароматен пелин има лек анасоново-ванилен вкус, превъзходна добавка към пилешко, шунка, риба и ястия с яйца или сметана.
  • Копър има лек анасонов вкус. Много си подхожда с риба. Използва се и при мариноването.
  • Салвия /градински чай/ суха, но ароматна подправка, използва се за пълнежи за печено свинско и гъше месо, както и в наденици и пайове със свинско.
  • Естрагон приятна подправка с леко сладникав аромат. Използва се за риба и в сос Беарнез.
  • Мента зелена подправка със свеж вкус. Използва се често в коктейли и като добавка за сладки неща.
  • Чубрица типична българска подправка, намерила приложение в редица традиционни рецепти.

                   Неписано правило е, че колкото повече подправки използваш в едно ястие, толкова по-малко ще използваш вредната в голямо количество сол.                                                                                                                                                                     
Източник: http://www.rigana.net

2 коментара:

  1. Здравей,
    Радвам се ,че споделяш публикацията си с мен и ме смяташ за свой приятел.Това за подправките е много яко- практично и полезно ,вкусно и еко,особено за добрите и любознателни домакини в големите градове,които искат да имат винаги пресни подправки и нямат връзка със селото.

    ОтговорИзтриване
  2. Прелест!Благодаря:)Тази статия ми послужи за вдъхновение.Миналата седмица прекарах следобеда с децата на терасата- посадихме си копър, риган и мента.Сега, всеки ден малките ме питат кога ще пораснат подправките и как ще ги сготвим.Та,сега ги чакаме с притаен дъх и събираме още вдъхновения от сайта:)

    ОтговорИзтриване