петък, 20 януари 2012 г.

Майсторът на фиде- майсторска корица


Не мога да пропусна да пиша за корицата на тази книга. Колкото до самата нея- ако все още не си я прочел, добре е да го направиш. Предупреждавам само, че ще те държи здраво за главата минимум четиридесет и осем часа... а ако си в чувствителен период, не отговарям. 
Най-хубавото е, че корицата е дело на българи. Второто е, че последните правят и други стойностни неща. Говоря за авторите от студио за графичен дизайн и илюстрация Logindesign. Тези хора определено разбират какво правят.
Изкуство е да пресъздаваш света, чертаейки символ по символ от него. Изкуство, също така е да подреждащ думите в текст и да създаваш смисъл. Но и последващите две не са никак за подценяване: Ред е на преводача- с тежката задача да пренесе съдържанието им през световете. После, идва корицата, която отваря книгата и е нейн почетен посланик. Аз бих дала на тази награда. Защото направо е смляла всеки смисъл в книгата, която представлява.


Какво ни казва творецът:

"В края на лятото прочетох "Героите на професионалния писател" на китайския автор Ма Дзиен, която после излезе като "Майсторът на фиде". Професионалният писател живее в Китай по времето на Дън Сяо Пин и героите му са обикновени хора. Първите рисунки за корицата бяха с лицето на Мао, което е погълнало други малки лица. Когато се опитах да нарисувам тези лица разбрах, че въпреки структурата на книгата - свързани разкази за по един герой - липсват герои. Никой в книгата не се държи като човешко същество и не прилича на човешко същество. Нямах модели за портрет.Разгледах снимки на китайските лидери и видях, че са ретуширани до съвършенство, някой ги е прерисувал косъмче по косъмче. Представих си този художник смачкан и смален като персонажите на Ма Дзиен. Избрах шрифт, който е тежък и напомня шрифтовете от Работническо дело, но е със скосени ръбове и модерен.Защото подходът на Ма Дзиен е модерен. Суров, изчистен и студен текст, който ме накара да изпитам наслада докато го чета."





Други корици на студио Logindesign:







Няма коментари:

Публикуване на коментар