неделя, 7 октомври 2012 г.

Тайната на добрия стил

Дълго време преди да започна да се интересувам от интериорен дизайн, смятах че правилният избор на мебели и съчетание на цветове е единственото, което определя добрия облик на пространството. 
Помня как в детските си години често сменях облика на стаята си. И тъй като разполагах с почти нулев бюджет (съставен предимно от джобните за вафли), можех да си позволя единствено да правя размествания и да измислям нов цветови акцент. Всеки път избирах различен цвят и изваждах всичко, което имах от него на показ. В него боядисвах буркани и стари бутилки, купувах опаковачна хартия и плат и покривах всичко, което не се връзваше с водещата идея. 
Като се замисля, съм докарвала добре монохромна цветова схема, ала при това сякаш винаги нещо липсваше и никога не беше напълно идеално. 


Красивите мотиви придават дълбочина на всеки стил

Доста по-късно си дадох сметка, че има още неколцина елемента, с които следва да се съобразим, когато декорираме. Съвсем накратко представени, това са: 

              Материя
              Мотив
              Симетрия
              Светлина

Всеки един от тях носи и свой противостоящ елемент, който също има важна роля. Например, за материята това е празното пространство, за симетрията- асиметрията, за светлината- тъмнината и тн. С течение на времето се научих как да разпознавам всеки един от тях, а как да ги използвам съвършено не смея да твърдя, защото това е изкуство, което се учи цял живот. И все пак положих доста стабилна основа и добих достатъчно ценни знания, които безкрайно много се радвам да споделям с вас тук. 


Предметите с по- детайлна конструкция привличат вниманието


Симетрията носи спокойствие, ритмичност и хармония в дома

Свещите допълват съвършено слабата изкуствена светлина

Камъните добавят  текстура

Избирайте бляскави декоративни предмети, за да внушите стил
                   




Снимки: Anna about Decoration





Няма коментари:

Публикуване на коментар